Napovedujemo

 

marec – junij 2024

Aleš Sedmak / Gostujoča razstava Javnega zavoda Obalne galerije Piran

Gostujoča razstava Javnega zavoda Obalne galerije Piran bo pomembno dopolnila program muzeja iz stališča pedagoško-andragoških vsebin ter širjenja informacij in vedenja o sodobni slovenski likovni produkciji. V Likovnem salonu Kočevje bo na razstavi predstavljen izbor del, ki jih je Mestna galerija Piran predstavila na razstavi Aleša Sedmaka (1952, Postojna), kjer je bil na ogled postavljen pregled tridesetletnega likovnega udejstvovanja primorskega slikarja. Vse od študija na oddelku za slikarstvo na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost se neprekinjeno ukvarja s slikarstvom, grafiko, risbo, ilustracijo, oblikovanjem itd. Vseskozi je aktiven kot ustanovitelj umetniških društev ter aktiven član in dolgoletni predsednik ZDSLU.

 

junij – september 2024

Adrijan Praznik / Poletje s kočevskimi likovnimi ustvarjalci XIII.

V Likovnem salonu Kočevje bomo predstavili slikarsko udejstvovanje tekoče produkcije Adrijana Praznika (1988) z delovnim naslovom Zaprta soba. Slikar, ki je leta 2016 zaključil študij slikarstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, je svoje najzgodnejše otroštvo preživljal v Kočevju. Na Kočevsko podeželje se še vedno redno vrača, kjer snuje projekte in na svojstven način z umetniškimi srečanji vnaša kulturno življenje v osamljeno vas Borovec. Sicer je Praznik aktiven kot slikar, kurator in producent ter aktiven snovalec umetniške sodobnosti. Na razstavi v Likovnem salonu Kočevje bo predstavljen izbor slikarskih del zadnjih let Praznikovega ustvarjanja v njegovem značilnem monumentalnem in koloristično bogatem slogu.

 

september – december 2024

Marijan Tršar

V Likovnem salonu Kočevje načrtujemo postavitev slikarske razstave Marijana Tršarja (1922-2010). Načrtujemo predstavitev njegovih del zrelega in poznega obdobja. Vsa dela so v lasti Tršarjeve hčerke Irene Tršar, ki jih bo za razstavo posodila. S slikarsko razstavo Marijana Tršarja nak ne način nadaljujemo spomin na v Kočevju rojenega slikarja in likovnega teoretika Milana Butino, s katerim sta bila dobra prijatelja ter sodobnika, ki sta se medsebojno dopolnjevala in podpirala v svojem ustvarjanju. Ker je deloval tudi kot likovni teoretik in kritik bomo razstavo dopolnili tudi s citati in razmisleki o umetnosti in slikarstvu.

Kot slikarja barv in barvnih kontrastov ga bomo preko vodstev in likovnih delavnic predstavljali vsem generacijam.

 

december 2024 – marec 2025

Tina Konec

Slikarska razstava in prostorska postavitev likovnih del Tine Konec (1992) sestavljena iz risb zadnjega ustvarjalnega obdobja, ki se nanašajo na podobnost med opazovanjem likovnega dela in opazovanjem narave skozi okno. Podobe gozda, drevesnih krošenj, predvsem iglavcev kot univerzalen simbol življenja. Kočevska, dežela gozdov, ki jo predstavljamo kot vir neokrnjene narave je lahko tudi vir navdiha številnim umetnikom in drugim ustvarjalcem. Gozd v tem oziru dobi drug pomen, ki ne izhaja le iz kapitalističnega črpanja surovine ampak skozi umetnikove oči pridobi na vrednosti. Umetnost v tem pogledu postane opomnik za tisto kar je nujno potrebno varovati in ohranjati.