Predstavitev monografije Milan Butina - Slikar v Knjigarni Konzorcij

V četrtek, 29. 2. 2023, ob 18. uri vabljeni v Knjigarno Konzorcij v Ljubljani na Srečanje ob monografiji Milan Butina - Slikar.

Milan Butina je mnogim poznan kot likovni teoretik, scenograf in kostumograf, učitelj in profesor ter avtor kompleksnih likovnoteoretskih monografij in knjig: Elementi likovne prakseSlikarsko mišljenjeO slikarstvu, Prvine likovne prakseMala likovna teorija in drugih del.  Širši javnosti pa je manj znano dejstvo, da je vseskozi tudi neumorno slikal in risal.
 

Monografska publikacija Milan Butina – Slikar, umetnika prikaže kot slikarja krajin, tihožitij in figuralike. V knjigi je izčrpno predstavljena umetnikova pot, ki se je začela v Kočevju in po drugi svetovni vojni nadaljevala v Ljubljani, kjer je diplomiral, se zaposlil kot scenograf in kostumograf v Mestnem gledališču ljubljanskem ter se nato popolnoma posvetil likovni teoriji in poučevanju. Ves svoj prosti čas je namenil slikanju, kjer je na sproščen način preizkušal svoja likovnoteoretska dognanja oz. obratno.

V monografiji je predstavljen izbor del njegovega slikarskega opusa s skoraj dvesto reprodukcijami, ki so razdeljene po poglavjih in slikarskih tehnikah (olje, gvaš, akvarel, risba, grafika).

Pokrajinski muzej Kočevje je monografijo izdal v okviru tematskega kulturnega leta »2023 – leto Milana Butine«, ki ga je Občina Kočevje razglasila ob umetnikovi 100. obletnici rojstva.

 

Vabljeni v Knjigarno Konzorcij:

https://www.mladinska-knjiga.si/dogodki/srecanje-ob-monografiji-milan-butina