Zaključek tematskega kulturnega leta 2023 - leto Milana Butine

Občina Kočevje in Pokrajinski muzej Kočevje vas v torek, 21. novembra 2023, ob 17. uri ob zaključku tematskega kulturnega leta 2023 – leto Milana Butine vabita

na slavnostni dogodek v Kulturni center Kočevje.

 

Program:

  • Dramski kolaž Milana Butine – KUD Jazbec in partnerji: Dramski kolaž je nastal na podlagi scenskih osnutkov Milana Butine, ki jih je ustvaril za gledališke predstave slovenskih gledališč.

Kot slikar in scenograf se je Milan Butina leta 1950 pridružil Mestnemu gledališču ljubljanskemu, kjer je bil pozneje, med letoma 1962 in 1967, zaposlen kot tehnični vodja. Kot scenograf (in pogosto tudi kostumograf) je soustvaril več kot devetdeset uprizoritev, ne zgolj v Mestnem gledališču ljubljanskem, temveč tudi v Mladinskem gledališču v Ljubljani, Slovenskem narodnem gledališču v Trstu, Drami SNG v Mariboru, Mestnem gledališču v Celju, Prešernovem gledališču v Kranju, Mestnem lutkovnem gledališču v Ljubljani in Operi SNG v Ljubljani. S scenografskimi osnutki je sodeloval na trienalih gledališke scenografije in kostumografije na Sterijevem pozorju v Novem Sadu ter na Praškem kvadrienalu scenskega oblikovanja in prostora na Češkem na Češkem.

  • Hommage Milanu Butini je štiriminutna avdio-vizualizacija izbranih Butinovih likovnih del, ki ga je ustvarila skupina vizualnih ustvarjalcev, ki deluje pod imenom Beam Team (Stella Ivšek, Anja Romih, Črt Trkman). Avdio-vizualizacija je tudi del razstave Hommage Milanu Butini (1923-1999), ki je na ogled v Likovnem salonu Kočevje še do 2. decembra 2023.
  • Predstavitev monografije Milan Butina - Slikar – prof. dr. Jožef Muhovič, Nadja Kovačič

Milan Butina je širši javnosti poznan predvsem kot likovni teoretik in dolgoletni profesor ter predavatelj Ljubljanske univerze. Le malokdo pa pozna njegov slikarski opus, ki je nastajal sočasno z njegovimi likovnoteoretskimi študijami. Ob pripravah na monografijo smo v Pokrajinskem muzeju Kočevje dokumentirali nekaj manj kot devetsto del nastalih v različnih slikarskih tehnikah (olja, gvaši, akvareli, risbe, grafike, mešane tehnike). Slika je pretežno na prostem. V sproščenem okolju, obdan z naravo, se je nekoliko umaknil od zahtevnega študija likovne teorije, hkrati pa je svoja teoretska dognanja neobremenjeno, spontano preizkušal na krajinskih upodobitvah. Krajine, ki se motivno gibljejo od gozdnih, morskih, vodnih ali gorskih krajin, do portretov dreves ali krajine s potmi, kolovozi in cestami, ostajajo v mejah realizma.

Prof. dr. Jožef Muhovič je v monografskem besedilu zapisal: »Usoda je hotela, da je Milan Butina v javnosti bolj znan kot teoretik in manj kot likovni praktik. Čeprav po krivici, saj je ob zavzetem teoretskem in pedagoškem delu vse življenje deloval kot likovni profesionalec.«

 

Povezovalec programa: Gašper Jarni