Monika Plemen. Odsev prezence.

Odprtje razstave v petek, 9. septembra 2022, ob 19. uri, Likovni salon Kočevje, Trg zbora odposlancev 72, 1330 Kočevje.

Monika Plemen je umetnica mlajše generacije, ki je zelo aktivna na področju grafike in grafičnega ustvarjanja. Tradicionalne grafične tehnike uspešno povezuje s konceptualno zasnovo in uporabo novih medijev. Grafiko sama interpretira kot nadgradnjo risbe. Pri svojem delu raziskuje različne grafične tehnike, ki ji pomenijo osnovno izhodišče za aktualizacijo tega klasičnega medija. Pri tem mnogokrat preide iz grafičnega ustvarjanja v druge medije izražanja, kot je na primer umetniška akcija ali izdelava umetniških knjig in zinov.

Kot končni izdelek ne vidi le grafičnega odtisa na papirju, temveč skupek celotnega grafičnega postopka. Zato nemalokrat v galerijske postavitve vključuje tudi grafične matrice in večfazne odtise. V ustvarjalnem procesu se poigrava z različnimi možnostmi nastajanja grafične podobe, ki so večinoma daleč od klasičnega posega v matrico.

Ne glede na vsebino in izhodišče projekta ali uporabo grafične tehnike Monika Plemen grafično matrico vseskozi jemlje kot nepogrešljiv člen ne samo celotnega grafičnega postopka, ampak tudi obvezen element v predstavitvi celotnega konceptualnega procesa.

 

V sami predstavitvi (tako kot v postopku samem), se avtorica nenehno poigrava s prezenco, to je prisotnostjo grafične matrice. Ukvarja se z vprašanjem, kako jo dojemati, na kakšne načine vanjo posegati, jo obdelovati oziroma uporabiti.

S tem je ponazorjena pomembna prisotnost grafičnih matric in hkrati tudi navzočnost avtoričine ekspresivne geste, ki jo v nekaterih primerih celo opredeljuje slučajnost oziroma naključnost.

Avtorica sama utemeljuje, da je »na razstavi predstavljen širok spekter grafičnih tehnik in raznolik pogled na dojemanje grafične matrice, ki odseva prezenco.«

 

O AVTORICI

Monika Plemen (1994, Slovenj Gradec) je dodiplomski študij zaključila na likovni pedagogiki (2018) pod mentorstvom mag. Anje Jerčič Jakob na Pedagoški fakulteti v Ljubljani.

Magistrski študij grafike nadaljuje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V študijskem letu 2019-2020 se je izpopolnjevala na Kunsthochschule Burg Giebichenstein v Nemčiji. V letih 2020 in 2021 pa je študijsko bivala na Islandiji v rezidenčnem programu za umetnike. Je prejemnica prve nagrade likovnega natečaja Koroška kdo si? (2019) in prejemnica posebnega priznanja za razvoj svetovne grafike in umetniških gibanj 10. mednarodnega trienala grafične umetnosti Bitola, Makedonija (2021).

Predstavila se je že na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. Živi in ustvarja med Mežico in Ljubljano.

Kustosinja: Nadja Kovačič