Gostujemo v Galeriji Murska Sobota

Tina Đenadić in Nataša Gašparac. Slike. Odprtje razstave v petek, 2. 9. 2022, ob 19. uri v Galeriji Murska Sobota.

Razstava del Nataše in Tine pod skupnim naslovom Slike, zajema širše časovno obdobje od njunih najzgodnejših stvaritev do platen, ki so nastala le nekaj tednov pred odprtjem razstave. Pri obema se kaže ljubezen do gozda in narave ter njuna navezanost na okolje v katerem sta odraščali.

Tina Đenadić se bolj kot resničnim podobam prepušča spominom in podobam iz sanj. Gre za neke vrste zapise zavesti. Večji del njenega ustvarjanja predstavljajo motivi vezani na gozd, kjer je našla možnosti lastnega izraza. Pomenskost njenih podob se spremeni v nosilec spomina. Slike domače pokrajine, ki so zapisane v njej, so prisotne kot nekakšne izmuzljive podobe, ki jih želi ujeti na platno, da jih ne bi nikoli izgubila. Vendar pa so se s spremembo bivalnega okolja njene podobe spomina in sanj nekoliko spremenile. Zadnje čase motiv za ustvarjanje  najde predvsem v vrtu, ki ga obdeluje.

Tudi Nataša Gašparac navdih za delo najde v naravnih prizorih. Na travnikih, ob vodi, na poljih. Bolj kot sama podoba jo zanima vtis trenutka. Doživetja. S prosojnimi plastmi barve, ki jih polaga eno na drugo, kot tanke lističe paus papirja, ustvarja brezčasje in hkrati videz neskončnosti. Kot bi se sapa ali gibanje bilk ustavilo, da lahko dojamemo lepoto trenutka, lepoto miru in tišine. V njenih zadnjih podobah se jasno izrisujejo silhuete trav, krošenj, in predvsem vtisi občutkov naravnega okolja v različnih letnih časih ter časih dneva.

 

Razstava, ki jo bo predstavila kustodinja Nadja Kovačič (Pokrajinski muzej Kočevje), bo na ogled do 26. 10. 2022.

 

ODPIRALNI ČAS GALERIJE MURSKA SOBOTA
ponedeljek - sobota: 9.00 - 12.00, torek - petek: 8.00 - 17.00