SAŠA FUIS Pogled unstaged., fotografska razstava

Prijazno vabljeni na odprtje gostujoče razstave Dolenjskega muzeja Novo mesto v četrtek, 3. 3. 2022, ob 18. uri.

V Likovnem salonu Kočevje enkrat letno gostimo muzej ali galerijo od drugod. Tokrat smo v Kočevje povabili Dolenjski muzej Novo mesto. Tamkajšnja kustosinja Katarina Dajčman je izbrala v Novem mestu rojenega, mednarodno uveljavljenega fotografa Sašo Fuisa, ki že vrsto let živi in ustvarja v Kölnu.

Na razstavi z naslovom Pogled unstaged., se bo predstavil z izborom del iz serije visoko resolucijskih barvnih digitalnih fotografij. Tematsko gre za t.i. ulično fotografijo, ki je nastala v času avtorjevih bivanj in potovanj po državah kot so ZDA, Kanada, Italija, Španija, Egipt in Kenija. Fotografije, ki zajemajo časovno obdobje osmih let, kažejo na raznolikost tega, kar ga kot opazovalca ljudi in fotografa pritegne ravno takrat, ko se v mestu ne dogaja »nič posebnega«. Gledalca usmerjajo k dogajanju v družbi, izpostavljajo, kar je spregledano, in opozarjajo na tisto, česar običajno ne želimo videti. Ponekod se osrednji nabor fotografskih podob razširi s pokrajinskimi motivi, drugod s posamičnimi interierji, včasih v arhitekturne podobe. 

Gostujočo razstavo Dolenjskega muzeja Novo mesto spremlja dvojezični katalog s številnimi reprodukcijami ter besedilom kustosinje Katarine Dajčman in nemškega umetnostnega zgodovinarja Dr. D. W. Dörrbeckerja.

 

O avtorju

Slovenski fotograf Saša Fuis (1961) živi in deluje v Kőlnu. Diplomirani inženir fotografije od leta 1995 vodi svoj fotografski studio specializiran za dokumentiranje in digitalizacijo arhitekturnih objektov ter umetniških artefaktov za muzeje, galerije, dražbene hiše in zasebne zbirke. Njegove fotografije odlikuje izraznost, estetika in dovršenost fotografske tehnike.

Kot neodvisni fotograf se posveča različnim avtorskim projektom, s katerimi se predstavlja na razstavah tako v slovenskem kot tudi mednarodnem prostoru. Zanima ga predvsem žanrska fotografija s katero skuša na svojsten način ujeti trenutke življenja, ki jih prepozna kot pomembne in ki ga kot ustvarjalca spodbudijo k motivnemu eksperimentiranju.

Njegova dela se nahajajo v javnih in zasebnih zbirkah v Sloveniji in Nemčiji.