IVO MRŠNIK. Nekaj skic iz kotov in s polic

Vabljeni na ogled razstave likovnih del Iva Mršnika v Likovni salon Kočevje, ki bo na ogled od četrtka, 9. 12. 2021, od 18. ure dalje. Uradnega odprtja ne bo.

Izbor del Iva Mršnika za razstavo v Likovnem salonu Kočevje zajema risbe in grafike iz različnih časovnih obdobij.

Vsekakor je v predstavitvi njegovega ustvarjalnega opusa pomembno izpostaviti serijo glav iz sredine osemdesetih let prejšnjega stoletja, kjer je s svojo odločno gesto obraz začel razkrajati v povezano, tekočo poudarjeno linijo, ki se zgosti v točki desnega očesa. Gesto razkrajanja in zgoščevanja v eno točko nato neprekinjeno ohranja skozi celotno serijo risb in grafik.

Na prvi pogled gre sicer za motivno raznolik opus (portreti, avtoportreti, krajine in tudi abstraktni psihogrami), vendar pa Mršnik vseskozi ohranja svoj razpoznaven slog. Ta izhaja iz risbe in njenega razumevanja. Risbo uporablja kot sredstvo za izražanje svojih občutij. Risbe predstavljajo spontano potovanje roke po papirju ali grafični plošči na katerih ostaja avtorjeva sled miselnih tokov zavesti. Svojo unikatno sled avtor pušča za sabo z odtisi prstov ali dlani. Kompozicijsko ravnotežje pa pogosto doseže tudi s tanko ravno črto ali žarkom beline, ki učinkuje kot protiutež spontanosti in organskim oblikam.

Velik poudarek Mršnik daje tudi strukturam, vzorcem in naravnim oblikam papirja. Včasih papir celo sam zmečka in tako dobi grobo, na nek način celo ekspresivno podlago. Papirje, ki jih je nagubala vlaga pa najde tudi med ostanki grafičnega procesa.

https://www.youtube.com/watch?v=HWOo0_A5WsE

 

BIOGRAFIJA

Ivo Mršnik (1939)

Rodil se je v Knežaku pri Ilirski Bistrici. Na oddelku za slikarstvo Akademije za likovno umetnost v Ljubljani je diplomiral leta 1968. Ob svojem pedagoškem delu je nadaljeval tudi študij na grafični specialki pri profesorjih Riku Debenjaku in Marjanu Pogačniku (diplomiral leta 1972) ter leta 1975 pri profesorju Gabrielu Stupici končal še slikarsko specialko. Od leta 1978 je bil zaposlen na Pedagoški akademiji, kjer je leta 1998 postal redni profesor za risanje in grafiko. Za svoje delo je že kot študent leta 1969 prejel študentsko Prešernovo nagrado, najbolj prestižna pa je gotovo nagrada Ivane Kobilce, ki jo je ivo Mršnik prejel leta 2018 za prepričljivo umetniško držo, kot je bilo zapisano v obrazložitvi ob podelitvi omenjene nagrade. Ivo Mršnik je sicer sodeloval na več kot stotih skupinskih razstavah ter samostojno v vseh pomembnih galerijah slovenskega prostora.

 

IVO MRŠNIK. Nekaj skic iz kotov in s polic

Kustosinja: Nadja Kovačič

Likovni salon Kočevje, Trg zbora odposlancev 72, 1330 Kočevje

  1. 12. 2021–26. 2. 2022

Razstava bo na ogled od četrtka, 9. 12. 2021, od 18. ure dalje brez uradnega odprtja.