OBRAZI. Stane Jarm v zgodnjih delih in portretih Tihomirja Pinterja

Od srede, 22. septembra 2021, bo v Likovnem salonu Kočevje na ogled razstava posvečena 90. obletnici rojstva Staneta Jarma.

Na tokratni razstavi bodo predstavljena kiparska dela in grafike Staneta Jarma, ki jih je izdelal kmalu po končanem študiju. Ta del njegovega kiparskega opusa je širši javnosti veliko manj poznan, kot njegova kasnejša dela, ki so nastajala z zanj najbolj značilnim orodjem, motorno žago. Zgodnja dela so nastajala pod modernističnimi vplivi in jih zaznamujejo predvsem izčiščene in poenostavljene forme.

Tako kot večino njegovega, tudi kasnejšega opusa, zaznamujejo predvsem obrazi. O njihovi izraznosti in pomenu je razmišljal tudi kipar sam: 

»Obraz izraža vrhunec, konico tistega, kar se dogaja v človeku. No, o tem govorijo tudi gibi rok, roke same itd., toda na obrazu se človekovo notranje življenje združuje in intenzivira. Če k temu dodamo mimiko, ustnice, ki govorijo in kričijo ter jokajo, je na obrazu najbolj jasno, kaj se dogaja v človekovi notranjosti.« (Iz pogovora s kiparjem. Jože Horvat: Grozljivo ozadje Kočevske. Pogovor z akademskim kiparjem Stanetom Jarmom. – Slovenec, 24. 12. 1992)

Razstava bo dopolnjena s portreti Staneta Jarma, ki jih je v fotografski objektiv ujel fotograf Tihomir Pinter. Fotografije, ki prikazujejo kiparja v ateljeju in med delom na prostem, je Tihomir Pinter podaril v stalno zbirko Pokrajinskega muzeja Kočevje.

 

OBRAZI. Stane Jarm v zgodnjih delih in fotografijah Tihomirja Pinterja

Odprtje razstave sreda, 22. 9. 2021, ob 19. uri.

Razstavo, ki bo na ogled do vključno 5. 12. 2021, bo otvoril župan Občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič.

Kustosinja: Nadja Kovačič