Aleš Gregorič: Zavedanje prisotnosti

V sklopu Poletne muzejske noči smo v Likovnem salonu Kočevje odprli razstavo fotografa Aleša Gregoriča z naslovom Zavedanje prisotnosti.

Aleš Gregorič: ZAVEDANJE PRISOTNOSTI

Razstava iz sklopa Poletje s kočevskimi likovnimi ustvarjalci X.

Kustosinja: Nadja Kovačič

Likovni salon Kočevje

  1. 6.–11. 9. 2021

Na razstavi v Likovnem salonu Kočevje Aleš Gregorič združi dve vsebinsko in motivno bogati seriji fotografij. Prvo serijo predstavljajo Portreti in drugo Vonj kože. Skupno obema serijama je prisotnost človeške podobe, človeškega telesa ali zgolj sled človeka, oziroma njegova prisotnost, ki se je zavedamo.

Aleš Gregorič je fotograf, ki se je s prvim fotoaparatom srečal v najstniških letih. Vse od takrat je zgled in prisotnost strica, fotografa Marjana Smerketa, ki mu je fotoaparat podaril, nenehno prisotna. Nasveti in poduki izkušenega mojstra so ga napeljevali na nesluteno pot fotografije, s katero se je Gregorič resneje začel ukvarjati pri svojih tridesetih letih. Tudi takrat je bila neizbežna prisotnost starejšega brata Tomaža, ki je v želji po študiju v Londonu svojemu mlajšemu bratu za simbolični znesek prodal kamero srednjega formata. Aleš se je že na začetku analogne fotografije lotil sila premišljeno. In pri tem vztraja še danes. Vsak kader, vsak motiv najprej skrbno razdela v svojih mislih še preden se dejansko fotografiranja loti. Le malo stvari prepusti naključju, kljub temu, da si ob samem delu in izvedbi dovoli tudi nekaj improvizacije. Dokaj pozno (2016) je začel uporabljati digitalni fotoaparat. Vse do takrat je ustvarjal analogno in tudi sam razvijal fotografije. Velik poudarek je od nekdaj dajal tonaliteti. Mehkih prehodih  med odtenki od belo sive v črno. Vendar pa se tudi z uporabo digitalnega fotoaparata drži načela, da v fotografijo naknadno čim manj ali raje nič ne posega. V zadnjih letih se veliko posveča tudi video produkciji. Ta mu je sicer odvzela nekaj časa za fotografijo, mu je pa drugačna izkušnja omogočila nov vpogled na fotografijo in predvsem na kadre.

 

BIOGRAFIJA

Aleš Gregorič (25. 8. 1966) se je rodil v Ljubljani, kjer živi in ustvarja od svojega petindvajsetega leta. Izhaja iz fotografske družine, kjer sta se s fotografijo ukvarjala tudi njegova strica in kasneje brat. Resneje se je s fotografijo začel ukvarjati okoli svojega tridesetega leta. Sprva se je začel ukvarjati z video produkcijo, temu pa je nato sledilo fotografsko delovanje na področju ljubiteljske reportažne fotografije ter prvi tematski ciklusi. Kljub temu, da nima formalne fotografske izobrazbe, je s prakso in samoizobraževanjem postal fotograf s prepoznavnim stilom. Prvo samostojno razstavo je imel v Galeriji Miklova hiša v Ribnici, tej pa so sledile tudi mnoge skupinske in samostojne razstave. Za svoje delo je prejel številne nagrade v Sloveniji in na Hrvaškem.  Leta 1997 je bil prejemnik diplome na mednarodni fotografski razstavi v Rovinju, trikrat pa je prejel tudi nagrado na Emzinovem natečaju za Fotografijo leta.