Boris Beja - FRESH PAIN II.

Vabljeni na razstavo Boris Beja - FRESH PAIN II. v Likovni salon Kočevje, ki bo na ogled od četrtka, 17. 9. 2020, od 17. ure dalje. 

Vabljeni tudi na zgornji del kočevske tržnice, kjer si lahko ob sredah in sobotah dopoldne ogledate del razstave. 

 

Za ogled kratke predstavitve razstave Borisa Beje, kliknite TUKAJ.

 

Vizualni umetnik Boris Beja se v Likovnem salonu Kočevje predstavlja z edinstveno prostorsko postavitvijo, kjer združuje različne materiale in načine likovnega izražanja. V svojem ustvarjanju tudi sicer uporablja raznovrstne medije vse od kipa, risbe, kolaža, fotografij do predmetov, ki jih združuje v kompleksne instalacije. Pri tem vedno in zelo premišljeno uporablja prostor kot izhodišče razmisleka, v katerega umesti instalacijo kot organizem, ki obiskovalcu omogoča (tudi čutno) zaznavo umetnikovega nazora.

Boris Beja s svojo prostorsko intervencijo v Kočevju v ospredje postavlja bolečino subjekta. Bolečino kot stanje duha posameznika, bolečino kot posledico nelagodja ali stiske. S postavitvijo dveh ut, ki si stojita ena nasproti druge v glavnem galerijskem prostoru, umetnik ponudi obiskovalcu prostor, kamor se lahko usede in v katerem lahko razmišlja ali ponotranji svojo bolečino.

Večplastnost obravnavane teme Beja večkrat predstavlja z uporabo različnih materialov in načinov predstavitve. S plastenjem v galerijskem prostoru z uporabo arhitekturnih, kiparskih, slikarskih in video objektov na neki način prikazuje različne stopnje zavesti, resničnosti in izkušenj. Z vsemi elementi ustvarja sozvočje oblike in vsebine.

S prostorskimi intervencijami Boris Beja ustvarja angažiran dialog z družbenim dogajanjem sodobnega časa. Enega od objektov je postavil tudi v notranji del kočevske tržnice, ki je v preteklosti služil kot galerijski prostor. Z umestitvijo umetniške instalacije v javni prostor, ki je danes namenjen tržni dejavnosti, opozori na preteklo vlogo prostora in ga poveže z dejavnostjo današnjega razstavišča. Tako bo v času trajanja razstave v Likovnem salonu Kočevje tudi naključnim obiskovalcem tržnice ponujena možnost kontemplacije, možnost zatočišča in hkrati prostor razmisleka, kjer se lahko obiskovalec zave sebe ter fizičnih in mentalnih omejitev, ki mu jih narekuje družba.

Boris Beja (1986) je najprej diplomiral na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani, smer grafična tehnika in nato nadaljeval študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2013 je diplomiral na oddelku za kiparstvo. Za svoje delo je prejel več nagrad in priznanj. Med njimi je leta 2012 prejel študentsko Prešernovo nagrado za kiparstvo (ALUO). V zadnjih letih je pripravil več samostojnih razstav ter sodeloval na skupinskih razstavah doma in v tujini. Živi in dela v Ljubljani.

Razstava je nastala ob finančni podpori Ministrstva za kulturo in Občine Kočevje ter v sodelovanju Zadruge Zakladi Kočevske. Projekt pa je nastal v sodelovanju z Goethe Institutom.