Tomaž Hartman: APSYRTIDES - iskanja

V okviru že devetega Poletja s kočevskimi likovnimi ustvarjalci v Likovnem salonu Kočevje v soboto, 20. junija 2020 ob 19. uri, odpiramo razstavo domačina Tomaža Hartmana.

Apsyrtides, arhipelag Cresa in Lošinja, predstavlja neusahljiv vir navdiha Tomaža Hartmana. Celotno otočje Kvarnerja v katerega sodita tudi Cres in Lošinj naj bi nastalo in dobilo ime po grškem junaku Apsirtu. Ta je eden izmed protagonistov mitološke zgodbe o Argonavtih, v kateri je Apsirt v spopadu z Jazonom izgubil življenje in iz njegovih posmrtnih ostankov, vrženih v morje, je nastal celoten arhipelag kvarnerskega zaliva. Pokrajina z bogato zgodovino, naravo in fascinacija nad predniki, ki so pustili svoj pečat na otokih, so postali temelj Hartmanovega iskanja. Ko se je leta 2006 kot samouk lotil svojih prvih kompozicij, so bile le-te preproste, sestavljene iz nekaj kosov naplavin ali kamenčkov. Kasneje so bili to skupaj sestavljeni in (u)porabljeni suvenirji najdeni na potovanjih (kamni, koščki lesa, črepinje, školjke ipd.). Kmalu se je seznanil in udomačil v veščini zlaganja mozaikov. Ustvarjanje ga je tako prevzelo, da so iskanja koščkov za mozaike postala izgovor za različne poti in potovanja. Iskanja so postala del ustvarjalnega procesa.

 

Biografija

Tomaž Harman (1957) univ. dipl. inženir gozdarstva. Z mozaiki se je začel ukvarjati leta 2006 kot samouk. Svojo ljubezen do narave, potovanj, fotografije in literature je začel združevati v mozaike in skulpture. Leta 2019 je bil prvič izbran na 52. Mednarodni tabor likovnih samorastnikov Trebnje in drugič leta 2020.

 

Razstava, ki jo bo slavnostno odprl župan občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič, bo na ogled do vključno 12. 9. 2020.