Slovenske ladje, 6 ladij Splošne plovbe

Gostujoča razstava Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran, na ogled od petka 5. 6. 2020.

 

RAZSTAVA 6 ladij Splošne plovbe

MARTIN KRPAN (EX SIROB), ROG (I), PIRAN (I), MARIBOR, LJUBLJANA (III) in PORTOROŽ (IV)

Avtorica: Duška Žitko, muzejska svetnica, strokovni svetovalec, pomorščak Jože Utenkar

 

Za Poletno muzejsko noč, 15. junija 2019, je bila v Piranu slovesno odprta osrednja muzejska letna razstava SLOVENSKE LADJE 6 ladij Splošne plovbe, v pritličju palače Gabrielli je bila na ogled do 1. junija 2020, od 5. junija 2020 pa bo gostovala v Pokrajinskem muzeju v Kočevju.

Spomnimo, da je Pomorski muzej že pred osmimi leti Pošti Slovenije za novo serijo priložnostnih znamk SLOVENSKE LADJE predlagal izbor tovornih ladij Splošne plovbe, našega edinega mednarodnega ladijskega prevozniškega podjetja.

Ob izidu šeste znamke s podobo ladje PORTOROŽ (IV) in zaključku serije priložnostnih znamk SLOVENSKE LADJE je bila pripravljena razstava, ki na sodoben, tudi multimedijski način predstavljenih vseh 6 ladij Splošne plovbe in s tem del naše zelo pomembne pomorske zgodovine, naši pomorščaki ter dragocena pomorska snovna in nesnovna dediščina.

Na njej so predstavljene: prva ladja Splošne plovbe, motorna tovorna ladja MARTIN KRPAN, prva slovenska čezoceanska parna tovorna  ladja ROG (I), prva linijska čezoceanska tovorna motorna ladja PIRAN (I), večnamenska tovorna motorna ladja MARIBOR, eno izmed petih sestrskih ladij tipa Concord, linijska tovorna motorna  ladja LJUBLJANA (III), ki je vzdrževala linijo MEDPAC, ter motorna tovorna ladja PORTOROŽ (IV) za prevoz razsutih tovorov, zadnji nakup Splošne plovbe leta 2011.

Na kratko so opisane tudi vse ladje soimenjakinje izbranih šestih: KRPAN, ROG (II), PIRAN (II), MARIBOR (II), LJUBLJANA (I), LJUBLJANA (II), LJUBLJANA (IV), PORTOROŽ (I), PORTOROŽ (II) in PORTOROŽ (III).

Razstavljene so številne fotografije, ladijski modeli, instrumenti z ladij, razstavo oživljajo in vsebinsko dopolnjujejo multimedijski ekrani z video-projekcijami in animacijami, dokumentarni filmi pomorščakov, Gregorja Strmčnika, Borisa Vidmarja in njunih kolegov pomorščakov, arhivski posnetki o ladjah in pomorščakih, ki so jih prispevali RTV SLO, RADIO Koper-Capodistria in Arhiv Republike Slovenije, na razstavi se predvaja tudi film Navigare nesesse est, ki je nastal v režiji Radovana Čoka, v produkciji ARSMEDIA d.o.o.

 

Ta razstava, vse dosedanje razstave ladij in predstavitve vseh šestih znamk so nastale v sodelovanju s Pošto Slovenije, Splošno plovbo, Filatelistično zvezo Slovenije, Filatelističnim numizmatičnim društvom Piran-Portorož, Filatelističnim numizmatičnim društvom Maribor, Občino Piran, Mestno občino Maribor, Fakulteto za pomorstvo in promet Portorož, Gimnazijo, elektro in pomorsko šolo Piran, Združenjem poveljnikov in upraviteljev v pomorskem prometu, Muzejem novejše zgodovine v Ljubljani, Pokrajinskim muzejem v Mariboru, Pomorskim muzejem v Kotorju, RTV SLO, Arhivom Slovenije ter številnimi pomorščaki, strokovnimi sodelavci, donatorji in sponzorji.

 

Razstava opozarja na zgodovinsko vlogo Splošne plovbe ter pomen njenega nadaljnjega obstoja za ohranitev našega pomorstva. Izpostavljena je tudi nuja po celoviti zaščiti predmetne pomorske dediščine Splošne plovbe, ki poleg ladijskih modelov in navtičnih instrumentov, številnih likovnih del, daril poslovnih partnerjev obsega tudi raznovrstno pomorsko zgodovinsko gradivo. To edinstveno pomorsko zbirko je potrebno v celoti ohraniti in jo ponovno, v čim večjem obsegu, predstaviti javnosti.

V današnji situaciji je kruto resnična in boleča vodilna misel razstave: Narod brez plovbe je ptica brez kril, ki jo je izrekel ustanovitelj in ravnatelj Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran, dr. Miroslav Pahor (1922-1981).

 

Avtorica razstave Duška Žitko, avtorja postavitve razstave Duška Žitko, Matjaž Učakar, strokovno svetovanje Jože Utenkar, grafično oblikovanje Matjaž Učakar, animacije in videoprojekcije Matjaž Učakar, Duška Đukić, lektura Mirjana Kramarič-Francé, prevod v italijanski jezik Mirjana Kramarič-Francé, prevod v angleški jezik Henrik Ciglič

izposoja gradiva Splošna Plovba d.o.o., Portorož, Pokrajinski muzej Maribor, Mestna občina Maribor, Občina Kamnik, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Mojca Derganc, Dimitrij Pahor, Mirjana Turudić Herlič, Marko Podgornik, Duška Žitko.