Novice

 • Dan rudarjev

  Vas in vaše prijatelje ob prazniku rudarjev vabimo na na Dan rudarjev v ponedeljek, 4. julija 2022, ob 18. uri v Pokrajinski muzej Kočevje, Prešernova ulica 11, Kočevje.

  ...več  
 • Vito Oražem in Lela B. Njatin: Signature. Kar obstaja, kar se prigodi, kar pripoveduje. / Signatures. What exists, what happens, what tells.

  Vabljeni na odprtje razstave v sredo, 8. junija 2022, ob 19. uri v Likovni salon Kočevje.

  ...več  
 • Na Dvoru ulita umetnost

  Prijazno vabljeni na odprtje gostujoče razstave Dolenjskega muzeja Novo mesto v četrtek, 12. 4. 2022, ob 19. uri.

  ...več  
 • KOTSCHEW – GOTTSCHEE – KOČEVJE

  550 LET MESTNIH PRAVIC

  Vabljeni na odprtje razstave ob 550 letnici podelitve mestnih pravic, ki bo v Pokrajinskem muzeju Kočevje v četrtek, 21. oktobra 2021, ob 18. uri. Razstavo bo prikazala nastanek in razvoj mesta Kočevje od 14. do začetka 20. stoletja.

  ...več  
 • 550 let pravic mesta Kočevje

  Veliki turški vpadi v drugi polovici 15. stoletja so dali še zadnjo spodbudo za ustanavljanje srednjeveških mest na Slovenskem. Strateški razlogi, predvsem pravica do obzidja in ne ekonomski razvoj, so pripeljali do vrste mest iz že obstoječih precej starejših trgov. Prvo med njimi je bilo Kočevje, v naslednjih šestih letih so sledili še Lož, Krško,Višnja gora in Radovljica.

   

  Kočevje je postalo mesto na današnji dan leta 1471. V petek po veliki noči je cesar Friderik III. mestu podelil iste pravice, kot so jih prejela tudi druga mesta in trgi na Kranjskem, še posebej Novo mesto. Prebivalcem je dovolil, da iz svoje srede volijo mestnega sodnika in mestni svet, podelil pa jim je tudi pravico do štirih letnih in dveh cerkvenih sejmov.

  ...več  

Lutkovne igrice

Lutkovne igrice
Lutkovna igrica V deželi Kačariji. Foto: Nadja Kovačič

Ob gostujoči razstavi Janko Trošt (1884-1957) iz Muzeja Ribnica v letu 2014, v okviru katere je bil tudi lutkovni oder, je Roman Zupančič pripravil lutkovno - igrano predstavo V deželi Kačariji. Njegovi soigralci so bili Dušan Henigman, Marjan Trope, Darjan Troha in Aleš Škaper. Predstava je bila izvedena na otvoritvi navedene razstave in je bila zelo dobrodošel prispevek ekipe, ki je pomagala pri postavitvi in otvoritvi gostujoče razstave.

V muzeju smo od takrat pripravili že preko 20 scenarijev za lutkovne predstave, ki so obdržale ime V deželi Kačariji. Igre označujemo z deli, vsaka pa ima tudi svoj podnaslov. Njihova zasnova je drugačna od prve predstave, saj so namenjene našim najmlajšim obiskovalcem (predšolskim otrokom in otrokom prve triade). S predstavami jim poskušamo približati našo dediščino, z njimi dopolnjujemo stalne in občasne razstave ter izbrane dogodke. Scenarije pišeta Vesna Jerbič Perko in Živa Ogorelec, like pa poleg njiju oživijo še drugi sodelavci muzeja. Za sceno uporabljamo risbi Irene Farič (poletni motiv) ali Žive Ogorelec (zimski motiv), po potrebi pa jih dopolnjujemo. Pri različnih tematikah se povezujemo s strokovnjaki z različnih področij in vsem smo hvaležni za pomoč in nasvete. V letu 2018 smo ob razstavi Matija Glad in njegove lutke prostor, kjer je bil dolga leta Gladov lutkovni oder, poimenovali po njem, v prostor pa smo postavili tudi lutkovni oder, ki je nadomestil prejšnjega prenosnega.


•    V deželi Kačariji 2 (Zakaj medvedi nimajo repa.)
•    V deželi Kačariji 3 (Medved spozna Prešerna.)
•    V deželi Kačariji 4 (Kaj počno arheologi in zakaj lahko ješ marjetice?)
•    V deželi Kačariji 5 (Kdor škoduje drugemu, škoduje tudi sebi.)
•    V deželi Kačariji 6 (Katera smrečica je prava?)
•    V deželi Kačariji 7 (Kako je medved spoznal različna svetila, a raje ostal pri ognju.)
•    V deželi Kačariji 8 (Kako se je medved naučil novega jezika.)
•    V deželi Kačariji 22 (Meščani, sodniki, plemiči) - Ogled na Youtube
•    V deželi Kačariji 23 (Mesto Kočevje praznuje rojstni dan) - Ogled na Youtube

 

 

 

ODPRTO
ponedeljek - petek: 7.00 - 15.00
sobota: 10.00 - 13.00
ZAPRTO
nedelja in prazniki
Izven urnika po predhodnem dogovoru

LIKOVNI SALON KOČEVJE
Trg zbora odposlancev 72
ODPRTO
ponedeljek-petek: 10.00 - 12.00 in 17.00 - 19.00
sobota: 13.00 - 15.00
ZAPRTO
nedelja in prazniki